Basisboek methodisch werken in het sociaal domein

Theorie, visie en toepassing

1st edition | 2023 | Barbara Buijten
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Basisboek methodisch werken in het sociaal domein | Boek + website

9789046908204, 311 pages Onbeperkt toegang tot website
€34.90
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Basisboek methodisch werken in het sociaal domein | E-book + website

9789046970867, 311 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€34.90
  • Direct access to your study materials
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

 

Note: You can only read this e-book via Bookshelf.  

Methodisch werken is een fundamenteel onderdeel van het werk als sociaal professional. Tegelijkertijd kunnen organisatorische wisselingen of tijdelijkheid van beleid een vaste, cyclische wijze van denken en handelen bemoeilijken. De nieuwe uitgave Basisboek methodisch werken in het sociaal domein helpt om continuïteit in het sociaal werk te borgen door een brede, overkoepelende visie op methodisch werken en door het uitwerken van een praktische en stapsgewijze toepassing daarvan.

Zo kan de (aankomende) sociaal professional zich niet alleen actief inzetten voor een duurzame relatie met de cliënt, maar ook voor een uniforme en sterke identiteit van het beroep, waarbinnen verantwoord en bewust wordt gehandeld. Het boek bevat een voorwoord van Redouan el Khayari, Sociaal werker van het jaar 2022; docent/onderzoeker Haagse Hogeschool; bestuurslid Beroepsvereniging Professionals Social Work (BPSW) en directeur van Stichting Mens In Ontwikkeling (MEION).

Het eerste deel van het boek geeft een overzicht van sociaal werk en het belang van methodisch werken in het sociaal domein. In deel twee komen theorieën aan bod die methodisch werken vanuit verschillende perspectieven belichten, gevolgd door visie en visievorming en methodisch maatwerk. Het derde deel verbindt theorie met de praktische toepassing van methodisch werken. Het algemene model voor methodisch werken wordt gepresenteerd, waarna de verschillende fasen worden uitgewerkt in een heldere en stapsgewijze aanpak. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over evaluatie en reflectieve praktijkvoering.

Online studiemateriaal
Er is een bijbehorende website met reflectieopdrachten en verdiepende artikelen. Samen met het boek kan iedere sociaal professional, ongeacht de doelgroep of het werkgebied, zorgvuldig, verantwoord en op een methodische wijze het werk uitvoeren.

Voor wie
Basisboek methodisch werken in het sociaal domein
is geschreven voor hbo-studenten Social Work, Pedagogiek, paramedische opleidingen en associate degrees in het domein zorg en welzijn. Het boek maakt complexe materie toegankelijk, waardoor het goede aansluiting vindt bij zowel beginnende studenten, als ervaren studenten die tijdens een stage methodisch handelen in de praktijk gaan brengen. Ten slotte is het boek geschikt voor sociaal professionals, zoals maatschappelijk werkers, coaches, counselors en ambulante werkers, die hun kennis op het gebied van methodisch werken willen blijven ontwikkelen.

---------------------------------------------------------------------------

'Mooi en volledig. Het boek dat ik al jaren zoek voor de opleiding!'
 Docent HvA

Het docentenmateriaal bij Basisboekboek methodisch werken in het sociaal domein bestaat uit powerpointpresentaties.

Request teaching material

Barbara Buijten is docent en supervisor bij Hogeschool Inholland en hoofddocent bij de hbo-opleiding Counselling bij Hogeschool NTI. Ze heeft jarenlange ervaring in het doceren van methodiek. Daarnaast werkt zij voor verschillende organisaties als opleidings- en module ontwikkelaar. Als auteur schreef ze eerder de boeken Relatiegerichte begeleiding (Coutinho, 2017) en Relatiegerichte zorg (Coutinho, 2021).

Het voorwoord is geschreven door Redouan el Khayari, Sociaal werker van het jaar 2022; docent/onderzoeker Haagse Hogeschool; bestuurslid Beroepsvereniging Professionals Social Work (BPSW) en directeur van Stichting Mens In Ontwikkeling (MEION).