Eigen kracht

Begeleide zelfhulp in de geestelijke gezondheidszorg

1st edition | 2014 | Peter C.A.M. den Boer
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Eigen kracht | Boek + website

9789046904244, 340 pages Onbeperkt toegang tot website
€44.95
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Eigen kracht | E-book + website

9789046962732, 340 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€44.95
  • Direct access to your study materials
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

 

Note: You can only read this e-book via Bookshelf.  

Eigen kracht | Code voor website

9789046960813 Onbeperkt toegang tot website
€10.95
  • Direct access to your online study materials

 

Note: You are purchasing access to the online material. This order does not include the book. Would you also like to order the book? Select “Book + online study material” or “E-book + online study material”

Net als de samenleving is ook de geestelijke gezondheidszorg (ggz) sterk in beweging: zelfredzaamheid en eigen kracht spelen een steeds belangrijkere rol. Begeleide zelfhulp sluit aan bij deze ontwikkeling. De cliënt wordt minder afhankelijk van een hulpverlener en hij leert de vaardigheden waarmee hij zelf zijn inzichten kan verwerven.

Eigen kracht beschrijft het proces dat de cliënt eerst zelf en daarna met hulp van de praktijkondersteuner van de huisarts (poh-ggz) doorloopt: van hulpvraag naar actieplan tot uitvoering. Aan de hand van een doorlopende casus komt de psychiatrie van A tot Z aan bod en kan de cliënt zelfstandig of begeleid aan de slag met zijn hulpvraag.

Het boek bevat vele praktische schema’s en oefeningen waardoor de lezer vertrouwd raakt met het paradigma van eigen kracht, de kracht van de persoonlijke stijl in het omgaan met stress en het voorkomen van psychische klachten, en de houding van hulpverleners die daarbij nodig is.

Met extra aandacht voor: Burn-out, Verslavingszorg, Culturele problematiek, De meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling, De nieuwe indeling van ggz in basis-ggz en gespecialiseerde ggz.

Eigen kracht is geschikt voor alle studierichtingen in de psychiatrie en in het bijzonder die opleiden tot spv en poh-ggz. Bovendien is dit boek zeer bruikbaar voor reeds werkzame hulpverleners en niet in het minst ook voor hun cliënten.

Voor docenten die Eigen kracht verplicht hebben voorgeschreven, is docentenmateriaal beschikbaar. Dit materiaal bestaat uit:

  • docentenmanual in PowerPoint
Request teaching material

Dr. Peter C.A.M. den Boer is psychiater bij Arkin in Amsterdam. Hij werkte mee aan de opleiding voor poh-ggz aan de Hogeschool van Amsterdam. In 2006 promoveerde hij met een studie naar het resultaat van cognitieve zelftherapie, de methode die in dit boek beschreven wordt.

"Het is een overzichtelijk boek met een heldere structuur en duidelijk afgebakende onderwerpen per hoofdstuk. Het vormt in feite de professionele voorbereiding op een cursus zelftherapie. [...] Het boek is rijkelijk voorzien van oefeningen. De goed uitgewerkte casus die als een rode draad door het hele boek loopt, maakt de theorie meer tastbaar en zorgt ervoor dat het boek vlot leesbaar is. Ook de bij het boek horende website, waar gebruikte oefeningen als Word­bestanden zijn terug te vinden, is een nuttige en bruikbare aanvulling." - Tijdschrift voor Psychiatrie, november 2015

Lees hier de gehele bespreking.