Hoe bedenk je het?!

Creatief denken in het basisonderwijs

1st edition | 2014 | Jenny de Bode, Lia Nijman
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Hoe bedenk je het?! | Boek + website

9789046903773, 256 pages Onbeperkt toegang tot website
€30.50
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Hoe bedenk je het?! | E-book + website

9789046961148, 256 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€30.50
  • Direct access to your study materials
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

 

Note: You can only read this e-book via Bookshelf.  

Leerkrachten in het basisonderwijs moeten continu prikkelen, stimuleren, motiveren en nieuwe invalshoeken bedenken. Zo bevorderen zij een onderzoekende en nieuwsgierige leerhouding bij hun leerlingen. Dat vraagt van hen de nodige flexibiliteit en inventiviteit, kortom een enorm creatief denkvermogen. Juist over die vaardigheid zijn leerkrachten vaak onzeker.


Hoe bedenk je het?!
is een uniek basisboek met meer dan 100 denkstrategieën en werkvormen. Naast praktische handvatten biedt het theorie voor het bevorderen van een creatief klassenklimaat en het ontwikkelen van het oplossingsgericht vermogen bij kinderen in alle basisschoolleeftijden (en bij leerkrachten).

Met spel in de onderbouw en onderzoekend leren in de bovenbouw worden meningen, oordelen en manieren van denken onderzocht. Kinderen leren ideeën genereren, informatie ordenen en vragen stellen met behulp van vaardigheden als associëren, combineren, verbanden leggen, sorteren en organiseren. Er is ook ruime aandacht voor empathische vaardigheden, waarmee de ontwikkeling van ‘21st century skills’ wordt gestimuleerd in alle jaargroepen. Hierdoor krijgen kinderen beter grip op de wereld waarin ze opgroeien.

Hoe bedenk je het?! is een inspirerend en praktisch toepasbaar naslagwerk voor pabo-studenten, leerkrachten in het basisonderwijs, onderwijsassistenten, studenten hbo pedagogiek en trainers.

Jenny de Bode ontwikkelt en onderwijst creatieve werkvormen. Lia Nijman voert kunstprojecten uit voor gemeenten, scholen en instellingen. Zij hebben veel ervaring als docent en geven trainingen en workshops creatief denken en creatief doen aan het onderwijs.

Hoe bedenk je het?! is beoordeeld met 5 sterren door JSW ★★★★★ – mei 2014

‘Mooie uitgave die veel lezers en gebruikers verdient.’ – NBD Biblion, mei 2014

Hoe bedenk je het?! biedt een schat aan informatie, waarin diverse denkers worden geciteerd. Een spreuk van Plato vat de kern van het boek goed samen: “Denken is de ziel in gesprek met zichzelf.”’ – HJK, mei 2014

'Hoe bedenk je het?! spoort leerkrachten aan kinderen uit te dagen creatiever te denken. Of eigenlijk, om datgene wat ze als 5-jarigen al heel goed kunnen door te zetten en te cultiveren. Met dit praktische werkboek met meer dan honderd werkvormen vind je voor elke leeftijd of moment wel een goede lessuggestie. Creatief denken is niet alleen voor je kinderen een verrijking, maar ook voor jezelf.' – Educare, september 2014

'Creativiteit als trekpaard voor andere vakken. Zo had ik er nog niet vaak naar gekeken en het klinkt zo logisch. Met dit boek word je eigen creativiteit wellicht een beetje aangewakkerd en ga je met de gegeven ideeën aan de slag. Een prettig boek.' - Onderwijsblog Bertus Meijer, juli 2015

‘Nóg beter denken leer je als je risico’s durft te nemen, als je fantasie en verbeelding weet in te zetten, als je fouten durft te maken en kunt improviseren. Het boek is geen methode, het biedt suggesties, tips en inspiratie. De nadruk ligt op creatief denken. Het daagt studenten van de pabo en (ervaren) leerkrachten in de praktijk uit om de 21ste eeuwse competenties (verder) te ontwikkelen.’ – Zorg Primair, #03.2016