Iemand voor iemand - Handboek presentie
1st edition | 2025 | Andries BaartIemand voor iemand verschijnt begin 2025. Alvast een voorproefje ontvangen? Geef je e-mail door en ontvang binnenkort een whitepaper in je mailbox. Ontvang voorproefje >
In een tijd waarin de menselijke maat in zorg, hulpverlening en begeleiding steeds belangrijker wordt, biedt de presentiebenadering een krachtig antwoord op de groeiende behoefte aan meer relationele en mensgerichte ondersteuning. Andries Baart, grondlegger van de presentiebenadering, heeft met Iemand voor iemand – Handboek presentie een onmisbaar naslagwerk geschreven voor iedereen die wil werken volgens deze benadering.
Dit handboek is het resultaat van meer dan dertig jaar praktijkervaring, onderzoek en onderwijs. Het biedt een diepgaande theoretische onderbouwing van de presentiebenadering en laat zien hoe deze in de praktijk toegepast kan worden in uiteenlopende sectoren. Van de jeugdzorg, de psychiatrie, het onderwijs tot de omgang met kwetsbare groepen: presentie biedt een antwoord op de vraag hoe we zorg daadwerkelijk beter, aandachtiger en relationeler kunnen maken.
Nergens wordt presentie zo in haar volle omvang gepresenteerd als in dit boek. Ook wordt ingegaan op de verschillen en overeenkomsten met verwante benaderingen.
Voor wie is dit boek?
Of je nu onderzoek doet naar zorgrelaties, onderwijs geeft, beleid ontwikkelt of zelf in de praktijk werkt – dit handboek biedt een schat aan kennis en inspiratie. Het biedt niet alleen een gestructureerd betoog dat van begin tot eind doorlopen kan worden, maar ook een werk met afzonderlijk te gebruiken hoofdstukken. Bovendien zorgen de vele praktijkvoorbeelden en casestudies ervoor dat de lezer direct een brug kan slaan tussen theorie en praktijk.
-----------------------------------------------------------------------------------------
‘Trouw, vergezellen, alledaagsheid, inschikken, troosten, bevestigen… Dit boek bevat onderwerpen die nergens terugkomen.’
Snap hoe het werkt in het hoofd en hart van je zorgontvanger
Andries Baart is de geestelijk vader van de presentietheorie. Deze benadering in de zorg en dienstverlening legt de nadruk op aanwezigheid, relatie en attentie. Onlangs verscheen zijn essay Wij moeten het zeggen. Een goed moment om de auteur te spreken. Lees interview >
Andries Baart is de grondlegger van de presentietheorie. Hij studeerde andragologie, specialiseerde zich als praktisch theoloog en promoveerde als filosoof. Van 1991 tot heden is hij hoogleraar, van 1991-2006 aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht. Sinds 2007 bekleedde hij de leerstoel Presentie en Zorg, aanvankelijk aan de Universiteit van Tilburg en later aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Sinds 2015 is hij als bijzonder hoogleraar verbonden aan de North-West University in Zuid-Afrika. Van 2018-2023 was hij als visiting professor verbonden aan het UMC Utrecht, afdeling psychiatrie. Van 2004-2023 werkte hij met en vanuit de Stichting Presentie.
Meer informatie:
http://www.andriesbaart.nl
http://www.presentie.nl
https://ethicsofcare.org/not-anything-goes/