Praktijkboek presentie

1st edition | 2019 | Elly Beurskens, Marije van der Linde, Andries Baart
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Praktijkboek presentie | Boek + website

9789046906514, 216 pages Onbeperkt toegang tot website
€29.50
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Praktijkboek presentie | E-book

9789046967546, 216 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€29.50
  • Direct access to your study materials
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

 

Note: You can only read this e-book via Bookshelf.  

Het bevorderen van een inclusieve samenleving waarin men omziet naar, en zorgdraagt voor elkaar, met in het bijzonder aandacht voor diegenen die het meest kwetsbaar zijn, dat is het doel van presentie. De presentiebenadering streeft ernaar om te zijn ‘met’  mensen die zijn aangewezen op professionele steun om er zo ‘voor’ hen te kunnen zijn. Het Praktijkboek presentie geeft studenten en professionals inzicht in de presentiebenadering over de volle breedte.


Het boek bespreekt de thema’s die binnen de presentiebenadering een centrale rol spelen en de manier waarop deze thema’s in de praktijk kunnen worden uitgewerkt. Aandacht voor en toewijding aan de cliënt, en het belang van relationeel werken staan centraal. De uitgave biedt de (aankomend) professional taal, concepten en praktische handvatten om het eigen vak op een presente, professionele en menslievende manier uit te voeren en daarop te reflecteren, binnen het eigen specifieke werkveld en de eigen vakbekwaamheid.

Het Praktijkboek presentie is geschreven voor studenten van hbo-opleidingen op het gebied van zorg en welzijn en voor alle professionals die praktische invulling willen geven aan presentie.

Docenten die Praktijkboek presentie verplicht hebben voorgeschreven, kunnen een gratis docentenhandleiding aanvragen.

Request teaching material

Elly Beurskens is als staflid bij de Stichting Presentie verantwoordelijk voor cursussen en scholing.

Marije van der Linde
is als staflid van Stichting Presentie betrokken bij veranderprocessen in organisaties die presentie in hun praktijken willen vormgeven.

Andries Baart is buitengewoon hoogleraar aan de North-West University in Zuid-Afrika en sinds 2018 visiting professor aan het UMC Utrecht, afdeling psychiatrie. Hij is geestelijk vader van de presentietheorie en oprichter van de Stichting Presentie.

Stichting Presentie

 

'Typische presentietermen als aansluiten en afstemmen, relationeel werken, scharrelruime, verdunde ernst, als een vriend, praktische wijsheid en de latende modus komen in dit boek tot leven. Zelfs het zorg-ethisch model waarin de invalshoeken van de zorgontvanger, zorgverlener en de zorginstelling worden samengebracht wordt in dit boek op zo'n manier inzichtelijk gemaakt dat wat eerst nodeloos complex leek, plotseling vanzelfsprekend blijkt.' - Vakblad Sociaal Werk, oktober 2020