Gedragsverandering vanuit positieve gezondheid

Samenspel tussen zorg en welzijn

1st edition | 2022 | John Dierx, Cindy de Bot, Andrea Steuns, Marleen Mares
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Gedragsverandering vanuit positieve gezondheid | Boek + website

9789046908273, 176 pages Onbeperkt toegang tot website
€24.50
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 3 - 4 business day delivery

Gedragsverandering vanuit positieve gezondheid | E-book + website

9789046971581, 176 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€24.50
  • Direct access to your study materials
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

Vanuit de praktijk is er steeds meer aandacht voor het concept ‘positieve gezondheid’ als uitgangspunt voor gezondheidsbevordering. Dit concept benadrukt het welbevinden van mensen in plaats van het ziek zijn en gaat uit van zingeving en de wensen en behoeften van de cliënt. Gedragsverandering vanuit positieve gezondheid helpt (toekomstige) gezondheids- en welzijnsprofessionals positieve gezondheid toe te passen vanuit intensieve samenwerking tussen de verschillende betrokken disciplines.

Dit praktische boek brengt de werelden van gezondheid en welzijn samen door in een gezamenlijk begrippenkader te voorzien. Daarbij geeft het handvatten om samen te werken vanuit het eigen specialisme waardoor het handelen van elke betrokken professional versterkt wordt. Na een algemene introductie in gezondheid, gezondheidsbevordering en gedragsmodellen, hebben de auteurs deze onderdelen per praktijksituatie uitgewerkt: in de wijk, op het werk, op school, in sport en vrije tijd en in het ziekenhuis. Ieder hoofdstuk behandelt een afzonderlijke praktijksetting en heeft dezelfde herkenbare opbouw.

Bij dit boek hoort een website met extra praktijkcases, filmpjes, verdiepende literatuur en printbare figuren die studenten kunnen invullen.

Dit boek is geschreven voor studenten van hbo-opleidingen zoals Verpleegkunde, Social Work en de paramedische opleidingen en voor de Associate degree-opleidingen zoals Health & Social Work. Het is ook geschikt voor professionals in zorg en welzijn.

Voor de Coutinho Festivalweken schreven de auteurs een whitepaper: Gedragsverandering vanuit Positieve Gezondheid.

Bekijk hier het webinar met John Dierx en Cindy de Bot over het boek Gedragsverandering vanuit positieve gezondheid (55.35 min.) :


John Dierx is lector Leven Lang in Beweging van Avans Hogeschool. Daarnaast is hij lid van diverse commissies binnen het RIVM en de Nederlandse Wetenschapsagenda, bestuurslid bij beroepsvereniging PHned en lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Institute for Positive Health.
Cindy de Bot werkt als docent en senior onderzoeker bij de opleiding HBO-Verpleegkunde van Avans Hogeschool. Haar focus ligt op de implementatie van het concept positieve gezondheid binnen zorg en welzijn en bij palliatieve zorg.
Andrea Steuns is docent bij de opleiding Social Work van Avans Hogeschool en heeft expertise op het gebied van gezondheidsbevordering en gedragsverandering bij verslaving, preventie en leefstijl. 
Marleen Mares is docent en onderzoeker bij de opleiding Fysiotherapie van Avans Hogeschool en heeft expertise op het gebied van bewegen, preventie en ouderen.

Alle auteurs zijn betrokken bij het lectoraat Leven Lang in Beweging van Avans Hogeschool.