Outreachend werken

Basisboek voor werkers in de eerste lijn

3rd edition | 2019 | Lia van Doorn, Jurriaan Omlo, Yvonne van Etten, Mirjam Gademan
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Outreachend werken | Boek + website

9789046906583, 207 pages Onbeperkt toegang tot website
€30.50
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Outreachend werken | Code voor website

9789046967591 Onbeperkt toegang tot website
€10.95
  • Direct access to your online study materials

 

Note: You are purchasing access to the online material. This order does not include the book. Would you also like to order the book? Select “Book + online study material” or “E-book + online study material”

Outreachend werken | E-book

9789046967607, 207 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€30.50
  • Direct access to your study materials
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

 

Note: You can only read this e-book via Bookshelf.  

Het is niet eenvoudig om hulp dichter bij de burger te brengen als de doelgroep niet of nauwelijks in beeld is bij het sociaal werk. Pas als de situatie escaleert of buurtbewoners gaan klagen over overlast, worden problemen zichtbaar. Outreachend werken is een preventieve methode waarmee sociale professionals in een vroegtijdig stadium problemen in de wijk kunnen signaleren en aanpakken.

Het handboek Outreachend werken gaat over de vraag hoe (aankomende) sociale professionals achter de voordeur kunnen komen van mensen die buiten het zicht van sociaal werkers vallen. Het boek is praktisch en didactisch van opzet. Het bevat een analyse van recente aandacht voor deze intensieve werkwijze en het belang ervan in de huidige tijd. Daarnaast behandelt het zes modellen van outreachend werken. Aan de orde komen vragen als: Hoe organiseer je outreachend werk? Hoe legitimeer je het? Hoe treed je de cliënt tegemoet? En hoe organiseer je de samenwerking met signaleerders en het sociale netwerk rondom de cliënt?

Er is uitgebreid online studiemateriaal beschikbaar bij deze uitgave in de vorm van artikelen, opdrachten, een zelftest, casuïstiek, methodiek, links, bijlagen en videofragmenten. Voor docenten is een videofragment beschikbaar die laat zien hoe zij kunnen werken met acteurs, om studenten te trainen in het omgaan met moeilijke situaties.

Dit boek is geschreven voor studenten van sociale hbo-opleidingen, de Politieacademie en universitaire opleidingen op het gebied van culturele antropologie en menswetenschappen. Het is ook geschikt voor professionals op het gebied van social work en GGZ.

Deze derde druk is geheel geactualiseerd. Nieuw is het onderscheid in zes modellen van outreachend werken. Er is meer aandacht voor de bewezen effecten van outreachend werk. Naast individuele ondersteuning worden er nu ook collectieve varianten van outreachend werk besproken. Hiermee sluit het boek nog beter aan op het brede werkveld van sociaal werk.

Lia van Doorn is lector Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening bij Hogeschool Utrecht.

Jurriaan Omlo heeft als zelfstandig onderzoeker onderzoek verricht naar outreachend werken.

Yvonne van Etten was docent/trainer bij het Centrum voor Social Work van Hogeschool Utrecht.

Mirjam Gademan is docent en trainer bij de opleiding social work van Hogeschool Utrecht.