Profiel van de Nederlandse overheid

organisatie, beleid en besluitvorming

8th edition | 2020 | Patricia Wiebinga
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Profiel van de Nederlandse overheid | Boek + website

9789046907313, 288 pages Onbeperkt toegang tot website
€31.50
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Profiel van de Nederlandse overheid | E-book

9789046968949, 288 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€31.50
  • Direct access to your study materials
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

 

Note: You can only read this e-book via Bookshelf.  

De overheid heeft een centrale plaats in onze maatschappij. Vrijwel iedereen krijgt ermee te maken. Kennis over de organisatie, het functioneren van de overheid en de wijze van besluitvorming komen dan ook in veel opleidingen aan bod. Profiel van de Nederlandse overheid legt de structuur en het functioneren van de Nederlandse overheid helder en in hoofdlijnen uit. Hiermee wordt een stevige basis gelegd met betrekking tot de kennis over de Nederlandse overheid.


Profiel van de Nederlandse overheid is opgedeeld in vier delen. In het eerste deel wordt een aantal basisbegrippen besproken, zoals ‘overheid’ en ‘beleid’. Het maken van beleid staat centraal in deel twee. Hoe een overheid beslissingen neemt, komt in het derde deel aan de orde. Tenslotte wordt in deel vier besproken hoe de overheid is georganiseerd, met uitgebreide aandacht voor de rijksoverheid, provincies, gemeenten en allerlei andere bestuursorganen. Daarnaast krijgt de invloed van Europa op Nederland ruim aandacht, waarbij de ontstaansgeschiedenis van de Europese Unie en de huidige Europese instituties worden besproken.

De schrijfstijl en de vele voorbeelden maken Profiel van de Nederlandse overheid zeer toegankelijk. Theorie wordt toegelicht met voorbeelden uit de media, en ieder hoofdstuk sluit af met een korte samenvatting. Bij het boek hoort een website met opdrachten, links en aanvullingen op basis van actuele ontwikkelingen. Voor docenten zijn de uitwerkingen van de opdrachten op de website beschikbaar.

Het studiemateriaal is geschreven voor hbo studenten die de basis van bestuurskunde moeten weten, voor wo studenten politicologie en bestuurskunde en voor professionals die te maken hebben of krijgen met bestuurskunde in het werkveld.

Deze achtste, herziene druk is geactualiseerd. De tekst is aangepast aan nieuwe wet- en regelgeving, gewijzigde omstandigheden en actuele ontwikkelingen. Zo zijn onder andere de Brexit-ontwikkelingen opgenomen. Het boek is weer voorzien van relevante mediaberichten uit de afgelopen jaren om de tekst te verhelderen.

Het docentenmateriaal bestaat uit de uitwerkingen van de vragen en opdrachten op de website.

 

Request teaching material

Drs. ing. Patricia Wiebinga is docent/onderzoeker bij de Academie Bestuur, Recht & Ruimte van Saxion in Enschede en Deventer.