Vrijwilligersmanagement in het zorg- en veiligheidsdomein

1st edition | 2022 | Mechtild Höing, Audrey Alards, Sylvia van Dartel
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Vrijwilligersmanagement in het zorg- en veiligheidsdomein | Boek + website

9789046907467, 181 pages Onbeperkt toegang tot website
€26.95
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Vrijwilligersmanagement in het zorg- en veiligheidsdomein | E-book + website

9789046969083, 184 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€26.95
  • Direct access to your study materials
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

 

Note: You can only read this e-book via Bookshelf.  

Cliënten in het forensisch sociaal domein hebben vaak grote psychosociale zorgvragen die aandacht vragen bij de re-integratie in de samenleving. Steeds meer wordt daarom naar samenwerkingsvormen gezocht die strafrechtelijk ingrijpen en gemeentelijke nazorg combineren met psychosociale zorg. Vrijwilligers kunnen hieraan een unieke bijdrage leveren, door bijvoorbeeld sociale steun te bieden en signalen op te vangen die om professionele interventies vragen. Vrijwilligersmanagement in het zorg- en veiligheidsdomein helpt beleidsmakers, ambtenaren, managers en vrijwilligerscoördinatoren een visie te ontwikkelen op de inzet van vrijwilligers in het forensische werkveld.

Werken met vrijwilligers is een vak apart.  Deze uitgave behandelt daarom op toegankelijke wijze alle elementen die nodig zijn om een visie en beleid te vormen over het werken met vrijwilligers en deze effectief toe te passen in het dagelijkse werk. De auteurs bespreken verschillende organisatie- en samenwerkingsmodellen voor forensisch vrijwilligerswerk en geven voorbeelden van succesvolle samenwerkingen uit de forensische praktijk. De rol van de vrijwilligerscoördinator bij het werven, trainen, inzetten en begeleiden van vrijwilligers komt uitgebreid aan bod.

Bij dit boek hoort een website met naslagmateriaal over de kaders en de organisatie van het zorg- en veiligheidsdomein en over relevante wet- en regelgeving.

Dit boek is geschreven voor (toekomstige) vrijwilligerscoördinatoren, beleidsmakers, ambtenaren, managers en forensisch sociale professionals die te maken hebben met vrijwilligers in het zorg- en veiligheidsdomein. Binnen opleidingen is het geschikt voor trainingen voor professionals en voor studenten sociale studies, de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening, en post-hbo-opleidingen en minoren op het gebied van vrijwilligersmanagement en dwang en drang.

Mechtild Höing is socioloog, docent sociale studies bij Avans Hogeschool en onderzoeker bij het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool. Zij heeft een eigen bureau voor onderzoek, advies en training.
Audrey Alards is criminoloog en werkt als Inhoudelijk manager, adviseur en trainer in de forensische zorg. Zij is extern lid van het lectoraat Transmuraal Herstelgericht Werken bij Avans Hogeschool.
Sylvia van Dartel is Projectleider Jeugd bij Taskforce RIEC Brabant-Zeeland. Zij is criminoloog, gediplomeerd coach en heeft acht jaar COSA Nederland geleid.

'Het managen van vrijwilligers binnen een formele setting is verre van eenvoudig, maar inmiddels niet meer weg te denken uit de inrichting van onze participatiesamenleving. Vrijwilligersmanagement in het zorg- en veiligheidsdomein geeft handige adviezen hierop te acteren. (...) Dit boek is een must voor bijvoorbeeld beleidsmakers, ambtenaren, managers, vrijwilligerscoördinatoren en sociaal werkers die meer inzicht willen in het faciliteren en structureren van vrijwilligerswerk.' Erik van de Langkruis, Vakblad Sociaal Werk 5, oktober 2022.

 

Een informatief boek over de praktijk van beleidsmakers, ambtenaren, managers en vrijwilligerscoördinatoren in de sociale zorg en het strafrecht. Aan bod komen de elementen die nodig zijn om een visie en beleid te vormen over het werken met vrijwilligers in het zorg- en veiligheidsdomein. De auteurs bespreken verschillende organisatie- en samenwerkingsmodellen voor forensisch vrijwilligerswerk en voorbeelden van samenwerkingen uit de praktijk. De rol van de vrijwilligerscoördinator bij het werven, trainen, inzetten en begeleiden van vrijwilligers komt uitgebreid aan bod. Zeer nuchter en informatief
geschreven.
Biblion, juli 2022