Armoede en bestaansonzekerheid

Beleid en sociaal professionele aanpak

1st edition | 2021 | Toby Witte (red.)
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Armoede en bestaansonzekerheid | Boek + website

9789046906941, 240 pages Onbeperkt toegang tot website
€29.95
 • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
 • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
 • 2 business day delivery within the Netherlands
 • In stock

Armoede en bestaansonzekerheid | Code voor website

9789046970102 Onbeperkt toegang tot website
€8.50
 • Direct access to your online study materials

 

Note: You are purchasing access to the online material. This order does not include the book. Would you also like to order the book? Select “Book + online study material” or “E-book + online study material”

Armoede en bestaansonzekerheid | E-book

9789046968314, 240 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€29.95
 • Direct access to your study materials
 • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

 

Note: You can only read this e-book via Bookshelf.  

Armoede is samen met bestaansonzekerheid en sociale ongelijkheid een complex vraagstuk dat in vele vormen tot uiting komt. Werkloosheid, eenzaamheid of bijvoorbeeld een zwakke gezondheid treffen zowel volwassenen als jongeren en grijpen diep in op hun leven. De aanpak ervan is een sociale, economische en politieke uitdaging waar sociaal professionals een belangrijke rol in spelen. Armoede en bestaansonzekerheid  biedt kennis en inzichten vanuit wetenschappelijke perspectieven en theoretische concepten voor duurzame armoedebestrijding.


De uitgave beschrijft de achtergrond en brede context van het armoedevraagstuk. Daarnaast gaat het dieper in op verschillende domeinen, dimensies en interventies. Armoede en bestaansonzekerheid bespreekt alle factoren die de kwaliteit van leven bepalen: financiën, gezondheid, wonen, (betaald) werk en opleiding. Aan de orde komt armoede in gezinnen, bij ouderen, dak- en thuislozen en vluchtelingen. Daarnaast is er aandacht armoede in steden en wijken, de rol van scholen, de (geestelijke) gezondheidszorg en de schuldhulpverlening.

Door de combinatie van theorie en praktijkvoorbeelden en online studiemateriaal in de vorm van  activerende opdrachten, reflectievragen en tools, worden het inzicht, de kennis en vaardigheden van sociaal professionals rondom dit complexe vraagstuk vergroot.

Armoede en bestaansonzekerheid is geschreven voor alle studies in het sociaal domein. Daarnaast is het interessant voor professionals die met vragen rondom armoede te maken krijgen zoals (beleids)ambtenaren en sociale wijkteams.

Webinar
Tijdens het Webinar Armoede en bestaansonzekerheid bespraken diverse sprekers o.l.v. Toby Witte het armoedevraagstuk vanuit verschillende invalshoeken. Klik hier voor meer informatie en om de opname van 8 april 2021 te bekijken.

Docenten die Armoede en bestaansonzekerheid hebben voorgeschreven als verplicht lesmateriaal, kunnen hier het docentenmateriaal aanvragen. Het materiaal bestaat uit:

 • handvatten bij de overkoepelende casussen op de website

 

Request teaching material

Dr. Toby Witte is lector Maatschappelijke Zorg bij het kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam.
Hij is co-auteur van het boek Jeugdprofessionals en transformerend jeugdbeleid en Dynamiek van sociaal werk en gemeentelijk beleid.

 

Armoede en bestaansonzekerheid is tot stand gekomen met medewerking van:

 1. Paul van der Aa
 2. Lia van Doorn
 3. Marleen Goumans
 4. Camilla Jaspers
 5. Anne Kooiman
 6. Mariëtte Lusse
 7. Suzan van der Pas
 8. Leonie Le Sage
 9. Frans Spierings
 10. Afke Theunissen
 11. Guido Walraven
 12. Alie Weerman

“[H]et boek is absoluut een aanwinst. Het is vlot en helder geschreven, en heel leerzaam voor iedereen die zich met armoede bezighoudt. … Sociaal Werk Nederland is blij met dit boek. Het is niet alleen een studieboek voor studenten, maar ook een aanrader voor bijvoorbeeld schulddienstverleners, sociaal werkers, ambtenaren en politici.”

Caroline Kolenbrander, Sociaal Werk Nederland, 26 augustus 2021 

 

“Een verzorgd studieboek over een steeds urgenter maatschappelijk thema.”

Drs. M.H. Langelaan, NBD Biblion, 26 mei 2021

 

“[Het boek biedt] veel inzicht in de verschillende, met elkaar samenhangende aspecten van armoede, inclusief de materiële component. … Het is daarbij heel actueel. … Wie aankomende sociaal werkers vertrouwd wil maken met een integrale aanpak van het armoedeprobleem, heeft hiermee een geschikt instrument.”

Jan Maasen, Canon Sociaal Werk, 8 maart 2021

 

“Fraai geschreven boek. Geschikt voor studenten en aankomende werkers in de beroepen van het sociaal domein. Het geeft een uitgebreid overzicht.”

Herman Hümmels, Civis Mundi Digitaal, nr. 130.