Schrijven voor de wetenschap

Academisch redeneren, structureren, formuleren en reviseren

1st edition | 2019 | Daniël Janssen, Lucas van der Deijl
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Schrijven voor de wetenschap | Boek + website

9789046906965, 216 pages Onbeperkt toegang tot website
€36.95
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 3 - 4 business day delivery

Schrijven voor de wetenschap | E-book + website

9789046968338, 216 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€36.95
  • Direct access to your study materials
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

 

Note: You can only read this e-book via Bookshelf.  

Schrijven voor de wetenschap | Code voor website

9789046968345 Onbeperkt toegang tot website
€16.50
  • Direct access to your online study materials

 

Note: You are purchasing access to the online material. This order does not include the book. Would you also like to order the book? Select “Book + online study material” or “E-book + online study material”

LET OP! In juli 2023 verschijnt een herziene versie van Schrijven voor de wetenschap.

Meer informatie over deze herziene versie >


Het werk van wetenschappers mondt vroeg of laat uit in teksten. In boeken, in artikelen, in papers of in stukjes in de krant. Wie zich wil handhaven in de wetenschap, zal dus moeten leren schrijven. Schrijven voor de wetenschap helpt je om je wetenschappelijke schrijfvaardigheden op orde te krijgen.

Schrijven voor de wetenschap biedt kennis over de manier waarop wetenschappers redeneren en hoe academische teksten in elkaar zitten. Het boek geeft tips om gedachten samenhangend op het beeldscherm te krijgen, gaat in op veelvoorkomende stijlfouten en biedt manieren om deze op te lossen. Het leert je om je eigen teksten kritisch te bekijken op taalfouten en bespreekt de conventies achter de verschillende academische genres.

Met de code in dit boek heb je toegang tot de uitgebreide e-learning. Deze biedt honderden oefeningen over verschillende onderwerpen, variërend van spelling en interpunctie tot de toepassing van richtlijnen voor verwijzen en citeren. De oefeningen zijn geordend per hoofdstuk en geven uitgebreide feedback volgens de theorie en terminologie van het boek.

Dit boek is geschreven voor studenten uit het wetenschappelijk en hoger onderwijs.

Daniël Janssen is hoofddocent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en schrijft al 35 jaar vrijwel elke dag voor de wetenschap. Hij schreef – samen met collega’s - verschillende adviesboeken. Lucas van der Deijl werkt aan een proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam en aan online lesmateriaal voor het schoolvak Nederlands in Utrecht.

‘Het boek is prettig geschreven. Het is toegankelijk, maar versimpelt de materie niet. Er wordt goed aandacht gegeven aan het waarom van bepaalde conventies/kenmerken van academische teksten. De combinatie aan onderwerpen is ook mooi. Dit boek ga ik zeker gebruiken. Veel van de problemen die ik in mijn onderwijservaring geregeld terug zie komen, worden in dit boek behandeld (inclusief spelling). De gedachtegang sluit aan bij de wijze waarop ik mijn studenten onderwijs op dit gebied. Het is daarmee een zeer geschikt ondersteunend werk in mijn onderwijspraktijk binnen onze Nederlandstalige opleidingen.’ – docent Nyenrode Business Universiteit, 9 oktober 2019